Meduňkový sirup
26.07.2020
A když jsme u těch sirupů, tak přidám ještě jeden, a to meduňkový, který na rozdíl od levandulového, si můžete ještě vyrobit.
Meduňka lékařská příjemně voní po citronu a botanicky patří do stejného rodu jako kopřivy. Patří mezi hlavní sedativum, snižuje stres, uvolňuje, přispívá k dobrému trávení i spánku. Do sirupu krásně zužitkujete i stonky, které vám zbydou po otrhání lístků do limonády, ale větvičky s lístky určitě přihoďte také.

Budete potřebovat
- 1 l vody
- 20 stonků meduňky
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 kg krupicového cukru
- špetka soli
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup
- Vodu převařte a nechte vychladnout. Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se vám stonky nevešly do sklenice nebo mísy, a dejte do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast).
- Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, sirup by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.

- Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm cukr, sůl, kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty.
- Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85°C.
