Kynuté máslové šneky

21.09.2020

Tyto máslové šneky jsou zase jedna taková sladká dobrůtka :-). Budete nedočkavě čekat až budou hotové, abyste je mohli ochutnat, protože lákavá je už jejich vůně při pečení. Není v nich žádná náplň a jsou sladké tak akorát. Nejlepší jsou čerstvé po upečení a druhý den. Z této dávky jich je asi 13, tak víc dní asi nemají šanci vydržet :-).

Budete potřebovat

  • 200 g mléka pokojové teploty
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g droždí nebo 7 g sušeného
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g másla

Na rozválený plát budete potřebovat

  • 60 g změklého másla
  • 70 g cukru krupice
  • 8 g vanilkového cukru

Dále

  • 60 g šlehačky
  • 1 žloutek + 1 lžíce vody

Postup

  • Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme mléko a přidáme změklé máslo nakrájené na kostky.
  • Vše hněteme v robotu 2 minuty. Poté dáme do mísy a necháme kynout 30-45 minut.
  • Poprášíme si vál a těsto na něj vyklopíme. Rozválíme na obdélník o tloušťce cca 0,5 cm a potřeme změklým máslem. Horní okraj necháme nepotřený asi 5 cm.
  • Část potřenou máslem posypeme cukrem a poté i vanilkovým cukrem a stále vynecháváme horní část těsta. Vynechanou část těsta lehce postříkáme vodou.
  • Plát těsta srolujeme jako roládu a začínáme pocukrovanou částí těsta, a přitiskneme k navlhčené části. Spojem otočíme dolů a nití krájíme kolečka asi 2-3 cm široké. Podle toho jak je budete dělat silné, tolik budete mít šneků.


  • Šneky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, opět zastříkneme vodou, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 45 minut kynout.
  • Po vykynutí potřeme rozšlehaným žloutkem s 1 lžící vody. Potíráme lehce štětečkem jen pásky šneků. Dáme péct na 180° C 10-12 minut.
  • Upečené hned přelijeme šlehačkou a dáme znovu péct na 15 minut. Po upečení vyklopíme na mřížku. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky