Kynuté máslové šneky
21.09.2020
Tyto máslové šneky jsou zase jedna taková sladká dobrůtka :-). Budete nedočkavě čekat až budou hotové, abyste je mohli ochutnat, protože lákavá je už jejich vůně při pečení. Není v nich žádná náplň a jsou sladké tak akorát. Nejlepší jsou čerstvé po upečení a druhý den. Z této dávky jich je asi 13, tak víc dní asi nemají šanci vydržet :-).

Budete potřebovat
- 200 g mléka pokojové teploty
- 50 g cukru krupice
- 20 g droždí nebo 7 g sušeného
- 400 g hladké mouky
- 1 vajíčko
- 1/2 lžičky soli
- 30 g másla
Na rozválený plát budete potřebovat
- 60 g změklého másla
- 70 g cukru krupice
- 8 g vanilkového cukru
Dále
- 60 g šlehačky
- 1 žloutek + 1 lžíce vody
Postup
- Do mísy dáme mouku, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme mléko a přidáme změklé máslo nakrájené na kostky.
- Vše hněteme v robotu 2 minuty. Poté dáme do mísy a necháme kynout 30-45 minut.
- Poprášíme si vál a těsto na něj vyklopíme. Rozválíme na obdélník o tloušťce cca 0,5 cm a potřeme změklým máslem. Horní okraj necháme nepotřený asi 5 cm.
- Část potřenou máslem posypeme cukrem a poté i vanilkovým cukrem a stále vynecháváme horní část těsta. Vynechanou část těsta lehce postříkáme vodou.
- Plát těsta srolujeme jako roládu a začínáme pocukrovanou částí těsta, a přitiskneme k navlhčené části. Spojem otočíme dolů a nití krájíme kolečka asi 2-3 cm široké. Podle toho jak je budete dělat silné, tolik budete mít šneků.





- Šneky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, opět zastříkneme vodou, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 45 minut kynout.
- Po vykynutí potřeme rozšlehaným žloutkem s 1 lžící vody. Potíráme lehce štětečkem jen pásky šneků. Dáme péct na 180° C 10-12 minut.
- Upečené hned přelijeme šlehačkou a dáme znovu péct na 15 minut. Po upečení vyklopíme na mřížku.




