Maková roláda s malinami a ostružinami
20.06.2021
I když je v této roládě mák a může se zdát, že bude hutnější a sytější, tak naopak je lehká a svěží. Navíc i minimálně sladká. Nebo si můžete k vanilkovému cukru přidat i trochu moučkového, dle chuti, aby byla roláda sladší. Hlavně je to opět taková rychlovka k nedělní odpolední siestě s kávou. "Nejvíce" času asi zabere namletí máku, pak už je to šup šup a je hotovo :-). Krém je z mascarpone a smetany, osvěžený limetkou a čerstvými malinami.
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- 40 g mletého máku
- 1 g soli
krém
- 250 g mascarpone
- 300 g 33% smetany
- 25 g vanilkového cukru
- 1 limetka (kůra i šťáva)
na dokončení
- 300 g čerstvých malin
- + menší množství ostružin nebo borůvek na doplnění barevnosti, nemusí být
Postup
- Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Bílky šlehejte a během šlehání přisypávejte cukr. Poté už ručně a rychle vmíchejte žloutky a ostatní suché ingredience - mouku, mák, sůl. Nakonec vmíchejte olej.
- Těsto vlijte a rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 240° C 7-8 minut.
- V mezičase si připravte krém: vyšlehejte smetanu s mascarpone, limetkovou šťávou a kůrou do hustého krému (opatrně, ať krém nepřešleháte).
- Po vyjmutí z trouby nechejte korpus zchladnout. Přikryjte ho pečícím papírem, obraťte, sundejte papír na kterém se pekl, a opět na něj korpus položte. Pečící papír, na kterém se piškot pekl, je tvárný a pomůže vám při rolování. Tzn., že piškotový korpus teď budete mít opět na pečícím papíru přesně tak, jak se pekl.
- Zchladlý korpus potřete připraveným krémem, na který rozložte maliny a zarolujte. Trochu krému a malin si můžete nechat na dozdobení rolády. Pomocí papíru roládu hezky utáhněte. Dejte vychladit do lednice. Po vychlazení pocukrujte a podávejte.