Maková roláda s malinami a ostružinami

20.06.2021

I když je v této roládě mák a může se zdát, že bude hutnější a sytější, tak naopak je lehká a svěží. Navíc i minimálně sladká. Nebo si můžete k vanilkovému cukru přidat i trochu moučkového, dle chuti, aby byla roláda sladší. Hlavně je to opět taková rychlovka k nedělní odpolední siestě s kávou. "Nejvíce" času asi zabere namletí máku, pak už je to šup šup a je hotovo :-). Krém je z mascarpone a smetany, osvěžený limetkou a čerstvými malinami. 

Budete potřebovat:

  • 5 vajec 
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g hladké mouky 
  • 40 g mletého máku
  • 1 g soli

krém

  • 250 g mascarpone
  • 300 g 33% smetany
  • 25 g vanilkového cukru
  • 1 limetka (kůra i šťáva)

na dokončení

  • 300 g čerstvých malin
  • + menší množství ostružin nebo borůvek na doplnění barevnosti, nemusí být

Postup

  • Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Bílky šlehejte a během šlehání přisypávejte cukr. Poté už ručně a rychle vmíchejte žloutky a ostatní suché ingredience - mouku, mák, sůl. Nakonec vmíchejte olej.
  • Těsto vlijte a rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 240° C 7-8 minut.
  • V mezičase si připravte krém: vyšlehejte smetanu s mascarpone, limetkovou šťávou a kůrou do hustého krému (opatrně, ať krém nepřešleháte). 
  • Po vyjmutí z trouby nechejte korpus zchladnout. Přikryjte ho pečícím papírem, obraťte, sundejte papír na kterém se pekl, a opět na něj korpus položte. Pečící papír, na kterém se piškot pekl, je tvárný a pomůže vám při rolování. Tzn., že piškotový korpus teď budete mít opět na pečícím papíru přesně tak, jak se pekl.
  • Zchladlý korpus potřete připraveným krémem, na který rozložte maliny a zarolujte. Trochu krému a malin si můžete nechat na dozdobení rolády. Pomocí papíru roládu hezky utáhněte. Dejte vychladit do lednice. Po vychlazení pocukrujte a podávejte.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky