Letní drobenkový koláč s rybízem a ricottou
18.07.2019
Rybíz, tak to je další ovoce, z kterého jsou výborné moučníky ať kynuté nebo lité, dezerty, marmelády, sirupy.. Přes jejich lehce nakyslou chuť jsou koláče z nich příjemně svěží, a to mám ráda. Rybízu jsme měli letos hodně, ale abych vyzkoušela různé recepty, musela bych péct každý den :-). Nakonec jsem vybrala tento, který je naprosto skvělý. Není nejlevnější, ale ta chuť a ta kombinace.., a protože je tam i hodně másla, tak rozhodně to není žádná dusivá buchta, jedině že byste ji hltali a nechtěli se o ni podělit :-)).

Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 150 g změklého másla
- 70 g cukru krupice
- 75 ml mléka
Náplň:
- rybíz nebo jiné ovoce - meruňky, broskve, jahody
- 2 žloutky
- 50 g cukru moučka
- 400 g ricotty ( může být i 1 ricotta + 1 creme fraiche)
Drobenka:
- 150 g hrubé mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 150 g másla
Postup
- V míse smíchejte mouku a kypřící prášek. Máslo a cukr utřete do pěny, vmíchejte mléko a mouku a vypracujte těsto. Těsto je hutnější, můžete přidat ještě trochu mléka, aby se vám lépe roztíralo na plech, i tak to půjde ztuha, ale roztírejte stěrkou namočenou v mléce a to půjde snáz.
- Plech budete potřebovat menší asi 25x35 cm, který si vyložte pečícím papírem.
- Těsto upravte na pečící papír a uhlaďte.
- Pokud použijete broskve, rozpulte, zbavte pecek a nakrájejte je na kostky o hranách 2 cm.
- Rybíz zbavte zelených stopek a operte.
- Žloutky a cukr utřete do pěny, přidejte ricottu a dobře spolu smíchejte.
- Troubu předehřejte na 180° C.
- V míse smíchejte mouku, mleté mandle a cukr. Máslo nakrájejte na kostky, přidejte k sypké směsi a rukama vypracujte drobenku.
- Na těsto na plechu naskládejte (nasypte - rybíz) ovoce, na ně natřete ricottovou směs, uhlaďte a posypte drobenkou.
- Koláč pečte 40-45 minut, podle vaší trouby dozlatova. Nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte.